Wino w Australii - rys historyczny
Australia to zdecydowanie jedna z najmłodszych światowych potęg winiarskich. Przemysł związany z uprawą winorośli i produkcją wina zawitał na ten kontynent dopiero pod koniec XVIII wieku. Na dodatek pierwsze próby założenia plantacji i dalszego przetwórstwa winogron kompletnie się nie powiodły. Czytaj więcej
Na pierwsze udane próby stworzenia winnicy osadnicy z Australii musieli czekać aż do lat 20-tych XIX wieku. Jednakże pomiędzy wyprodukowaniem pierwszych win australijskich przeznaczonych na rynek lokalny a wytworzeniem trunków przeznaczonych na eksport zagraniczny nie minęło wiele czasu. Pionierem w tej dziedzinie był angielski plantator Gregory Blaxland. Na przestrzeni lat wino z Australii stopniowo zyskiwało na jakości, między innymi dzięki sprowadzeniu z Francji i Hiszpanii wielu nowych odmian winogron, które idealnie sprawdzały się w lokalnych warunkach. Ogromny wpływ na australijski rynek winiarski mieli także imigranci z Europy, którzy przynosili ze sobą najnowszą wiedzę i nowoczesne techniki znane ze starego kontynentu i pomagali zaadaptować je w nowym miejscu. Panujący w Australii klimat jest w wielu miejscach bardzo podobny do tego znanego z basenu Morza Śródziemnego. To idealne warunki pod uprawę wielu gatunków winogron. To właśnie dzięki nim nastąpił tak szybki rozwój przemysłu winiarskiego w tym kraju. Jeszcze w XIX wieku różne odmiany win australijskich były regularnie wyróżniane na europejskich konkursach, a jakość ówczesnych trunków porównywano z najlepszymi winami z Francji. Pomimo znacznych strat spowodowanych pożarami z lat 2019-2020, w obecnych czasach Australia wciąż pozostaje jednym z największych i najbardziej renomowanych producentów wina na świecie. Jej eksport trafia przed wszystkich do Stanów Zjednoczonych Ameryki oraz Wielkiej Brytanii, ale coraz częściej można natrafić na australijskie etykiety także i w Polsce.
Z czego produkowane jest wino z Australii?
Australia nie może pochwalić się żadnymi rodzimymi szczepami winogron. Wszystkie odmiany obecnie uprawiane w tym kraju pochodzą z Europy albo Południowej Afryki i zostały sprowadzone na koniec XVIII lub na początku XIX wieku. Na przestrzeni lat lokalnym plantatorom udało się jednak wyhodować różnego rodzaju krzyżówki takie jak Tarrango czy Cienna. Pierwsze grono powstało z połączenia Touriga Nacional i Sultana. Drugie jest wynikiem skrzyżowania Sumoll i Cabernet Sauvignon. Wino z Australii produkowane jest przede wszystkim ze szczepów Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon i Riesling. Syrah to najbardziej rozpowszechnione w Australii winogrono. Szczep znany jest pod lokalną nazwą Shiraz i pod takim mianem występuje na większości etykiet. Co więcej, sukces win australijskich produkowanych z grona Shiraz był tak duży, że wielu innych winnic z całego świata zaczęło korzystać z tej nazwy ze względów marketingowych. W naszym sklepie znajdziesz znakomite wino z Australii uzyskane z tego gatunku wyprodukowane przez winnicę The Half Full Wine. Drugim najpopularniejszym w Australii czerwonym szczepem jest Cabernet Sauvignon. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak może smakować, zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty. Znajdziesz w niej znakomite wino australijskie jednoodmianowe z winnicy Harewood Estate. Jeżeli chodzi o białe wino australijskie, to najczęściej jest ono produkowane z Chardonnay. Inne gatunki pozostają daleko w tyle pod względem areału i spotyka się je zdecydowanie rzadziej. W ostatnich latach wina australijskie nie stronią od innowacji i używania alternatywnych odmian winogron pochodzących z Francji, Włoch i Hiszpanii. Nie stanowią one znacznej części rynku, ale mimo wszystko są na nim coraz lepiej dostrzegalne. Można pośród nich wymienić Petit Verdot, Pinot Grigio, Sangiovese, Tempranillo, Nebbiolo, Malbec, Barbera, Anreis, Fiano i Viognier.
Wino z Australii - podział na regiony
Informacje zawarte na etykietach wina australijskiego są ściśle regulowane przez odpowiednie przepisy. Większość nazw powiązanych z występujących w tym kraju regionami winiarskimi jest prawnie chroniona. W Australii istnieje kilkadziesiąt różnych obszarów geograficznych powiązanych z produkcją wina. Są one zorganizowane w sześciu dużych terytoriach obejmujących całe państwo.
Nowa Południowa Walia
Jest to australijski region o największej gęstości zaludnienia, a co za tym idzie z największymi wskaźnikami konsumpcji wina w całym kraju. Jednym z najbardziej znanych obszarów winiarskich w Nowej Południowej Walii jest Hunter, w którym w XIX wieku powstawały pierwsze australijskie plantacje winorośli. Większość produkcji odbywa się jednak w rejonie Big Rivers.
Queensland
Produkcja wina z Australii na terenie Queensland odbywa się w dwóch subregionach. Są to South Burnett i Granite Belt. Do najczęściej uprawianych lokalnie szczepów należą Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon i Chardonnay. W Granite Belt funkcjonuje ponad pięćdziesiąt różnych winnic, z których wiele zajmuje się także produkcją win australijskich z alternatywnych odmian winogron, między innymi Nebbiolo, Sangiovese czy Petit Verdot.
Południowa Australia
Ten region jest odpowiedzialny za produkcję ponad połowy wszystkich win z Australii. Posiada ogromne zróżnicowanie klimatyczne i zajmuje znaczną przestrzeń. Dzięki temu lokalni plantatorzy mogą uprawiać tu bardzo różne odmiany winogron, od lubiących chłodny klimat szczepów Riesling po preferującą gorące i suche warunki odmianę Shiraz.
Zachodnia Australia
Wino pochodzące z tego obszaru stanowi mniej niż 5% ogólnej krajowej produkcji, ale mimo to jest bardzo cenione na rynku lokalnym, jak i zagranicznym. Trunki z zachodu zdobyły aż 30% medali międzynarodowych, które przyznano do tej pory Australii. W ofercie naszego sklepu znajdziesz dobre wino australijskie z tego regionu wyprodukowane między innymi ze szczepów Sauvignon Blanc, Semillon czy Cabernet Sauvignon.
Tasmania
Ten wyspiarski region posiada zdecydowanie chłodniejszy klimat niż kontynentalna część Australii. Pozwala to na produkcję win australijskich o unikalnym stylu. Większość lokalnych upraw to szczepy Pinot Noir, Chadronnay i Sauvignon Blanc, a także nieco mniej popularne Riesling, Pinot Gris i Cabernet Sauvignon.
Victoria
Pomimo tego, że Victoria nie produkuje najwięcej wina w Australii, to posiada najwięcej winnic. Na jej terenie działa ponad 600 różnych producentów. Głównymi gatunkami uprawianymi w tym regionie są Shiraz, Chardonnay, a także Cabernet, Merlot i Sauvignon Blanc. Lokalne czerwone wina są często wymieniane pośród najlepszych w kraju.