Jakie wino podaje się do ryby - zachwyć się tym połączeniem!
Obiad lub kolacja z rybnym daniem nie jest dla nikogo niczym nadzwyczajnym. Tego typu posiłki bardzo często pojawiają się na naszych stołach i wiele osób uważa je za przysmaki. Istnieje jednak prosty sposób, by uczynić potrawę z ryby jeszcze lepszą. Wystarczy dobrać do niej odpowiednie wino. W ten sposób jej smaki zostaną mocniej podkreślone, a przyjemność z jedzenia będzie większa.
Czytaj więcej
Jakie wino do ryby jest najlepsze? Ogólna zasada mówi o tym, że w przypadku tego rodzaju potraw zdecydowanie lepiej sprawdzają się trunki wyprodukowane z białych szczepów winogron. Z czego przy bardziej tłustych i pełnych smaków gatunkach lepiej wybrać cięższe białe wina, które mają wyrazistszy smak, natomiast przy chudszych rybach lepiej stosować lżejsze odpowiedniki, które nie stłumią smaku mięsa. Czy wino do ryby może być czerwone? Owszem, ale jest to połączenie, które sprawdzi się tylko w paru przypadkach. Mięso tuńczyka to jedno z nielicznych, do którego można podać razem z takim trunkiem bez obawy o kiepskie doznania smakowe. Z tego powodu początkujący smakosze wina powinni trzymać się raczej białych odmian. Jak przy każdej potrawie, wiele zależy od dobrania nie tylko gatunku, ale także profilu smakowego danego alkoholu. Zatem jakie wino do ryby - wytrawne czy słodkie? Najczęściej spotykamy się z podawaniem odmian wytrawnych oraz półwytrawnych, które doskonale współgrają z rybimi smakami. W niektórych przypadkach sprawdzą się także wina półsłodkie, ale tego typu połączenie nie cieszy się aż tak dużą popularnością. Ciekawym rozwiązaniem, zwłaszcza do ryb podawanych na zimno jest także wino musujące. Świetnie sprawdzi się na przykład w parze z sushi. To zestawienie, które zyskuje coraz więcej zwolenników i zdecydowanie warto go spróbować.
Co pasuje do ryby - jakie wino dobrać do różnych gatunków?
Jeżeli jesteś prawdziwym fanem dań rybnych, a na dodatek lubisz wino, to zestawienie tych dwóch produktów otwiera przed Tobą zupełnie nowy świat możliwości. Doznania smakowe mogą jednak różnić się od siebie znacząco w zależności od tego, jaki gatunek ryby serwujesz i nie wszystkie będą równie dobre z tym samym winem. Jednym z popularniejszych gatunków goszczących na stołach w trakcie uroczystych obiadów czy romantycznych kolacji jest łosoś. To ryba, która traktowana jest przez niektórych niemal jak luksusowy przysmak. Z tego powodu tym bardziej warto porządnie zastanowić się nad tym, z jakim winem ją zestawić, żeby nie zepsuć jej smaku. Jako że jest to tłuste i wyraziste mięso najlepszym dodatkiem do niego będzie białe, pełne wino leżakujące. Jeżeli podajesz tę rybę uwędzoną albo na zimno, możesz z powodzeniem połączyć ją z alkoholem musującym. W przypadku dorsza lub halibuta, których smaki również mają wielu fanów, najlepiej będą pasować wytrawne wina białe. W przypadku podania ich usmażonych lub zapiekanych można pokusić się nawet o lekkie wino czerwone. W Polsce niezmiennym zainteresowaniem, zwłaszcza w okresie świątecznym cieszy się również karp. Ten rodzaj ryby również należy do nieco tłuściejszych, dlatego wytrawne białe wino pełne aromatów będzie do niej idealne. Warto postawić tu na gatunki, które charakteryzują się nieco większą kwasowością. Doskonale podkreślą smak mięsa. Jakie wino pasuje do ryby delikatniejszej takiej jak pstrąg czy dorada? Tu należy postawić na lekkie i orzeźwiające wina białe. Mogą być nawet półwytrawne. Ciekawym połączeniem będzie także podanie ich z winem musującym. Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania ze smakami. W naszej ofercie znajdziesz wiele butelek, które mogą sprawdzić się z różnymi gatunkami ryb. Z pewnością uda Ci się dobrać coś pasującego idealnie pod Twój własny gust!
Wino do ryb - jakie wybrać przy mniejszym budżecie?
Picie wina do obiadu czy kolacji z rybnym daniem nie musi być dużym wydatkiem. Każdy może pozwolić sobie na zapoczątkowanie tego przyjemnego zwyczaju. Zachęcamy do sprawdzenia naszej bogatej oferty i przekonania się o tym samemu. Mamy dużo propozycji, które nie nadwyrężą Twojego portfela w znaczący sposób. Polecamy między innymi Montelvini Promosso Spumante Extra Dry. To białe wino musujące o bardzo delikatnym smaku. Sprawdzi się przy chudych rybach i tych podawanych na zimno. Zachwyca dużą ilością drobnych bąbelków, które orzeźwiają podczas spożywania. Jest bardzo aromatyczne i królują w nim nuty tropikalne. Zostało wyprodukowane z tak uznanych szczepów jak Chardonnay i Glera. Pozostajemy jeszcze przy winach musujących i zachęcamy do spróbowania hiszpańskiego Cava Castell Roc Brut. To trunek, który zebrał naprawdę dobre opinie od zawodowych sommelierów. Charakteryzuje się jasnożółtym kolorem z zielonymi odcieniami. W zapachu zawiera aromaty tostowo-owocowe i kwiatowe. Na podniebieniu zostawia akcenty tostów, suszonych moreli, kwiatów i cytrusów. Ma bardzo dobrze zbalansowaną kwasowość i odświeża podczas picia. Jeżeli jesteś fanem bardziej wytrawnych smaków to S. Osvaldo Pinot Grigio na pewno przypadnie Ci do gustu. To wszechstronne wino o orzeźwiającym i długim finiszu, który zdecydowanie pomoże Ci ubogacić smaki rybnego posiłku. W zapachu dostarcza intensywne zapachy jabłek, gruszek i owoców cytrusowych.
Jakie wino do ryb - postaw na najlepsze smaki
W naszym asortymencie nie brakuje także propozycji dla najbardziej wymagających miłośników win. Pozycje, które przygotowaliśmy, pozwolą wznieść rybne dania na zupełnie nowy poziom. Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą. Polecamy między innymi francuskie wino musujące Charles Ellner Seduction Brut Millesime. To trunek wyprodukowany z połączenia szczepów Pinot Noir i Chardonnay. Pozwoliło ono na uzyskanie dystyngowanego zapachu, w którym da się wyczuć dojrzałe owoce, miód, orzechy, skórki pomarańczy, a nawet tosty, dym i kwiaty. To alkohol dla wymagających podniebień, który zostawia na podniebieniu niezwykle długi owocowo-kwiatowy finisz. Jego spożywaniu towarzyszą przyjemnie musujące w ustach bąbelki, które nadają całości nieco lekkości. Fani wina wytrawnego nie mogą przejść obojętnie obok Vincent Grall Le Grall. Zostało ono wyprodukowane z winogron Sauvingon Blanc rosnących w regionie francuskiej Loary. Ma wielowymiarowy, bogaty zapach, w którym dominują nuty moreli, grejpfruta, pieczonego ananasa, kandyzowanej skórki pomarańczy oraz miodu. W ustach pozostawia bardzo zbalansowany i odświeżający smak. Sprawdzi się idealnie nie tylko przy rybach, ale także owocach morza oraz sałatkach. Z Francji przenosimy się nieco bardziej na południe, do słonecznej Hiszpanii. To właśnie stamtąd sprowadzamy wino do ryby Bodegas Tobia Oscar Tobia Blanco Reserva. To medalowe biały i wytrawny trunek pozyskany ze szczepów Malvasia, Maturana Blanca, Tempranillo Blanco i Viura. W jego zapachu da się wyczuć passiflorę, ananasa i cytrusy, a także delikatne nuty toffi, dymu i wanilii. Jest postarzane w dębie i idealnie sprawdzi się z nieco tłustszymi rybami. W zakończeniu długie i kremowe. To tylko niektóre z naszych propozycji na wino do ryb. Zapraszamy do sprawdzenia reszty butelek znajdujących się w ofercie. Stale dodajemy także nowe pozycje, więc warto regularnie odwiedzać nasz sklep i sprawdzać pojawiające się w nim nowości!