Historia wina w Niemczech
Niemcy nie należą do tych państw, które wymienia się w pierwszej kolejności w kontekście produkcji wina. Jednakże wbrew pozorom posiadają one bardzo bogatą historię związaną z produkcją tego alkoholu. Czytaj więcej
Podobnie jak w przypadku większości krajów europejskich, uprawa winogron została spopularyzowana na niemieckich terenach za sprawą Cesarstwa Rzymskiego. Najwcześniejsze wzmianki historyczne mówią o plantacjach działających w tym regionie już w III wieku naszej ery. Kolejny krok w rozwoju wina niemieckiego przyniosło imperium Karola Wielkiego. To właśnie za jego czasów uprawy winorośli zaczęły pojawiać się także po wschodniej stronie rzeki Ren. Duży wpływ na spopularyzowanie tej gałęzi rolnictwa mieli średniowieczni duchowni chrześcijańscy, którzy zakładali przyklasztorne plantacje, gdzie produkowano później wino mszalne. Szczyt przemysłu winiarskiego w Niemczech przypada na przełom XIV i XV wieku. Historycy oceniają, że ówczesne plantacje winorośli zajmowały ponad czterokrotnie większą powierzchnię niż ich współczesne odpowiedniki. Wino z Niemiec zaczęło jednak tracić na popularności za sprawą wypierającego go piwa, które było znacznie łatwiejsze i szybsze w produkcji. Obecnie wino niemieckie wymieniane jest w ścisłej czołówce światowej, a nasz zachodni sąsiad znajduje się w pierwszej dziesiątce największych producentów tego rodzaju trunków. W naszym sklepie przygotowaliśmy bogatą ofertę win niemieckich, dzięki czemu samemu możesz przekonać się o ich jakości.
Wino i Niemcy - popularne style oraz lokalne szczepy
Niemcy słyną z bardzo zróżnicowanej produkcji. Wytwarzają wysokiej jakości odmiany wytrawne, pół słodkie i słodkie białe, różowe i czerwone, a także wina musujące znane jako Sekt. Powodem powyższego stanu rzeczy jest to, że w kraju uprawia się ponad 130 różnych szczepów winogron. Do najbardziej rozpoznawalnych współczesnych win z Niemiec należą zdecydowanie białe i wytrawne odmiany, a najszlachetniejsze z nich robione są ze szczepu Riesling. Jego plantacje zajmują obecnie ponad 20% całego niemieckiego areału winiarskiego. Drugim białym gronem pod względem popularności jest Muller-Thurgau uprawiany przede wszystkim na południowym zachodzie kraju. Jest on nieco mniej wymagający od Riesling i dojrzewa szybciej. Inne białe wina z Niemiec robione są z Pinot Gris, Gruner Silvaner, Pinot Blanc i Kerner. Bardzo małą, ale stale wzrastającą część rynku stanowi także szczep Chardonnay. W przypadku win niemieckich czerwonych, na pierwszym miejscu plasują się trunki produkowane z Pinot Noir. Wina niemieckie wytworzone z tych winogron uważane są za jedne z najlepszych i najelegantszych. Tuż za nimi można wymienić te robione ze szczepu Dornfelder, który jest łatwy w uprawie i dobrze przystosowany do warunków pogodowych występujących w kraju. Innymi mniej popularnymi odmianami stosowanymi w niemieckim winiarstwie są Blauer Portugieser, Trollinger, Schwarzriesling i Regent. Warto wspomnieć też o szczepie Lemberger, który z roku na rok jest dostrzegalny coraz bardziej na nowych plantacjach. Co ciekawe Niemcy wprowadzili restrykcyjne prawo odnośnie uprawy konkretnych gatunków winogron i stworzyli szczegółową listę, jakie szczepy mogą być używane do produkcji wina mającego trafić do sprzedaży. Znajduje się na niej ponad 60 szczepów białych i prawie 30 czerwonych.
Wino niemieckie - klasyfikacja
Trunki z tego kraju dzielą się na parę kategorii. Najniższą z nich są tak zwane wina stołowe. W przeciwieństwie do odpowiedników z Francji, Włoch czy Hiszpanii ich produkcja nie jest masowa i są one także swobodnie eksportowane, głównie na rynek amerykański. Wyższą kategorią są wina jakościowe. Dzielą się one na dwa podtypy. Pierwszy z nich to Qualitatswein związany z jednym z trzynastu niemieckich regionów winiarskich. Informacje o pochodzeniu takiego trunku muszą być wyszczególnione na etykiecie. Z reguły tego typu wina produkuje się je z mniej dojrzałych winogron, a ich poziom alkoholu musi przekraczać 7%. Wiele ze znanych wytrawnych białych win niemieckich wpisuje się właśnie w tę kategorię. Dobre wino z Niemiec może być kategoryzowane także jako Qualitatswein mit Pradikat lub w skrócie Pradikatswein. Określenie oznacza wino jakościowe o specjalnych właściwościach i nadawane jest najlepszym trunkom. Są one produkowane z bardziej dojrzałych winogron i zawsze zawierają w sobie wyczuwalne ilości cukru resztkowego. W niektórych obszarach winiarskich istnieją także inne, głównie lokalne oznaczenia, które dotyczą między innymi poziomu słodkości czy koloru wina. Dodatkowo w kraju funkcjonują także specjalne kategorie dla jakościowych win regionalnych, przyznawane trunkom, które w szczególny sposób wpisują się w tradycje winiarskie danego miejsca. Wśród nich można wymienić między innymi Liebfraumilch, Moseltaler, Rotling, Schillerwein czy Badisch Rotgold. Zachęcamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą na dobre wino z Niemiec. W naszym asortymencie znajdziesz najlepsze wina jakościowe produkowane w regionach o bogatej tradycji winiarskiej.
Regiony winiarskie w Niemczech
Jakościowe wino z Niemiec jest produkowane w 13 regionach, które dzielą się na jeszcze 39 mniejszych dystryktów winiarskich. Ahr - mały region leżący nad rzeką o tej samej nazwie. Produkuje się tam głównie czerwone wino ze szczepu Spatburgunder. Badenia - najcieplejszy i najbardziej słoneczny region winiarski w Niemczech. Uprawia się tam winogrona z odmian Pinot, zarówno białe, jak i czerwone. Frankonia - słynie ze znakomitych wytrawnych win niemieckich ze szczepu Silvaner. Heski Szlak Winny - mały region, w którym dominuje Riesling. Dolina Środkowego Renu - produkuje się tu dobre wino z Niemiec z odmiany Riesling. Mozela - jeden z najbardziej znanych winiarskich regionów w kraju. Produkuje znakomite wina niemieckie z gron Riesling. Nahe - uprawia się tu bardzo różnorodne odmiany winogron. Wina z tego regionu cieszą się bardzo dużą popularnością i regularnie wygrywają międzynarodowe konkursy. Palatynat - drugi co do wielkości producent wina w Niemczech. Szczególnie znany z mocniejszych wytrawnych trunków produkowanych na bazie Riesling. Rheingau - jeden z najstarszych niemieckich obszarów winiarskich o bardzo bogatej tradycji i różnorodności. Hesja Nadreńska - jest to region produkujący największą ilość wina z Niemiec. Dawniej znany z masowo produkowanego i kiepskiego w jakości Liebfraumilch, jednak współcześnie można znaleźć tu wiele dobrych trunków. Soława-Ustruta i Saksonia - jedyne wschodnie obszary winiarskie w Niemczech. Wirtembergia - region słynący z win czerwonych produkowanych na bazie Trollinger, Schwarzriesling i Lemberger.