Wino nowozelandzkie o krótkiej, ale bogatej historii
Sztuka robienia wina przywędrowała do Nowej Zelandii stosunkowo niedawno, przynajmniej w porównaniu z Europą, a nawet Amerykami. Pojawiła się tam wraz z brytyjskimi kolonizatorami, którzy przybyli na wyspę na początku XIX wieku. Czytaj więcej
Pierwszym znanym producentem wina w tym kraju był Szkot James Busby. Zachowały się podania, które mówią o tym, że jego europejscy goście w 1840 roku byli poczęstowaniu lekkim białym i musującym winem z Nowej Zelandii o bardzo przyjemnym smaku. W XIX wieku kolejne uprawy były zakładane także przez francuskich duchownych oraz osadników, a także chorwackich zbieraczy kauczuku. Nigdy jednak nie rozrosły się na większą skalę w związku z plagą mszycy filoksery (która dała się we znaki również europejskim winnicom), a także silnym lokalnym ruchem politycznym opowiadającym się za całkowitą prohibicją alkoholu. Wino nowozelandzkie zaczęło stawać się popularniejsze w czasie II Wojny Światowej. Większość winiarskich potęg była wtedy zaangażowana bezpośrednio w działania wojenne, więc importowane trunki z Oceanii miały szanse trafić do szerszego grona odbiorców. Tendencja wzrostowa eksportu utrzymała się także w kolejnych dziesięcioleciach po wojnie. W latach 70’tych XX wieku w wino z Nowej Zelandii zaczęto inwestować kapitał zagraniczny, głównie amerykański i australijski. Doprowadziło to do dalszego rozwoju tej gałęzi gospodarki i przede wszystkim do jej znacznego unowocześnienia. Większa część kraju skoncentrowała się głównie na produkcji lekkiego białego wina o mocno owocowym aromacie, opartego na szczepie Muller-Thurgau. Kolejny skok jakościowy wino nowozelandzkie zaliczyło w latach 90’tych ubiegłego wieku. Wraz z otwarciem się na rynki zagraniczne, lokalne trunki zaczęły konkurować bezpośrednio z winnicami z Australii. Rywalizacja wymogła na lokalnych plantatorach zmiany, które okazały się strzałem w dziesiątkę. Przez ostatnie trzydzieści lat eksport win z Nowej Zelandii wzrósł niebotycznie, a na terenie kraju działa obecnie prawie 700 winiarni.
Znakomite wino z Nowej Zelandii - z jakich szczepów?
W związku z europejską kolonizacją większość szczepów winnych uprawianych w Nowej Zelandii jest powszechnie spotykana również na starym kontynencie. Do dziś głównym produktem wytwarzanym przez lokalne winnice są przede wszystkim wytrawne wina białe. Najpopularniejszym gatunkiem winogrona na Nowej Zelandii jest Sauvignon blanc. Szacuje się, że jego uprawy zajmują ponad 60% wszystkich plantacji winorośli w kraju. Wino nowozelandzkie wykonane z tego szczepu stanowi z kolei ponad 80% całego winiarskiego eksportu zagranicznego. Przez wielu krytyków są one uważane za jedne z najlepszych trunków na świecie w swojej kategorii. Kolejnym popularnym gronem uprawianym w Nowej Zelandii jest Chardonnay, które spotykane jest przede wszystkim na północy kraju. Style nowozelandzkiego Chardonnay potrafią mocno różnić się w zależności od winnicy, w której zostały stworzone. Na początku XXI wieku nowozelandzcy plantatorzy zaczęli sięgać także po Pinot gris. O ile przed trzydziestu laty był to szczep praktycznie tam niespotykany, to obecnie plasuje się w ścisłej czołówce najczęściej uprawianych winogron w Nowej Zelandii. Innymi białymi szczepami spotykanymi w tym kraju, choć cieszącymi się znacznie mniejszą popularnością niż wyżej wymienione, są Riesling, Geurztraminer i Viognier. Dawniej duży udział w rynku miały także plantacje Chenin blanc, ale obecnie są one bardzo rzadko uprawiane. Wino nowozelandzkie czerwone również zdobywa coraz większą międzynarodową popularność, choć nie tak dużą jako białe odpowiedniki. Jest tworzone przede wszystkim ze znanych francuskich szczepów. Najczęściej spotykanym na plantacjach jest Pinot noir, uprawiany głównie w regionie Canterbury i Martinborough. Tego szczepu Nowozelandczycy używają także do produkcji wina różowego. Klasyczne czerwone wina z Nowej Zelandii robione są też ze szczepów Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Malbec, Petit verdot oraz Syrah. Z wszystkich wymienionych wyżej to Merlot jest najbardziej popularny (choć nie tak bardzo, jak Pinot noir), a za nim plasuje się odmiana Syrah. Dawniej bardzo dużą popularnością cieszył się także Cabernet sauvignon, ale obecnie jego produkcja jest bardzo ograniczona. Nowa Zelandia może pochwalić się także dobrze ocenianym winem musującym, które produkowane jest przede wszystkim z Sauvignon blanc.
Nowa Zelandia - wino regionalne
Klasyfikacja prawna wina nowozelandzkiego jest stosunkowo młoda, bo została wprowadzona dopiero w 2017 roku. Kraj dzieli się obecnie na 18 regionów winiarskich, które są też odpowiednikiem europejskich apelacji. Poniżej wymieniamy najpopularniejsze:
Northland, Auckland i wyspa Waiheke
To trzy najbardziej wysunięte na północ regiony Nowej Zelandii. W Northland produkuje się przede wszystkim czerwone wina oparte na szczepie Syrah, podobnie jak na wyspie Waiheke. Z kolei Auckland słynie z jednych z najlepszych nowozelandzkich białych win Chardonnay i win czerwonych opracowywanych na bazie francuskich stylów z Bordeaux.
Grisborne i Zatoka Hawke’a
Są to jedne z najstarszych regionów winiarskich w całej Nowej Zelandii. To właśnie tutaj europejscy kolonizatorzy zakładali pierwsze plantacje. W Gisborne uprawia się przede wszystkim grona Chardonnay, natomiast Zatoka Hawke’a słynie z czerwonych win nowozelandzkich na bazie szczepów Merlot i Syrah.
Wairarapa, Martinborough i Gladstone
Na tym obszarze występuje bardzo mało opadów i panuje tu ciepły klimat. Ponad połowa tutejszych upraw to Pinot noir, z kolei resztę dzielą między sobą odmiany Sauvignon blanc, Pinot gris, Chardonnay, Riesling i Syrah. Większość winnic operujących na tym rejonie to małe rodzinne biznesy.
Nelson i Marlborough
To dwa duże regiony winiarskie znajdujące się na południowej wyspie Nowej Zelandii. Swoim klimatem przypominają europejską Toskanię. Wytwórstwo wina na tych obszarach składa się na ponad 70% całej krajowej produkcji. Wino nowozelandzkie z Nelson tworzone na bazie Sauvignon blanc regularnie zgarnia liczne krajowe i zagraniczne nagrody. Z kolei białe wina z Marlborough to najpopularniejszy alkohol eksportowy z tego kraju. Ty również możesz go spróbować i zamówić butelki Sauvignon blanc z Marlborough za pośrednictwem naszej strony.
Canterbury i Central Otago
Są to najbardziej wysunięte na południe regiony winiarskie na świecie. Podobnie jak w reszcie kraju, tutejsze wina nowozelandzkie są robione przede wszystkim z Pinot noir, a także z Riesling, Pinot gris, Chardonnay i Gewurztraminer.