Wino i Argentyna - historia południowoamerykańskiego winiarstwa
Uprawy winorośli przywędrowały do Argentyny wraz z hiszpańskimi kolonizatorami w XVI wieku. Zostały szybko rozpowszechnione w większej części kraju za sprawą chrześcijańskich misjonarzy. Pierwsza znana argentyńska winnica została założona przez ojca Juana Cedrona w roku 1556 w prowincji Mendoza. Do tej pory region ten pozostaje najważniejszym obszarem winiarskim w całej Argentynie. Czytaj więcej
Pierwsza komercyjna winnica wytwarzająca wino argentyńskie została założona w 1557 roku. Również mieściła się w rejonie Mendoza i też była założona z inicjatywy osób duchownych. W nieco późniejszym czasie lokalny gubernator zaprosił do Argentyny francuskiego agronoma Miguela Aime Pougeta. Przywiózł on do Południowej Ameryki sadzonki winogron pochodzące z Francji. To właśnie za jego sprawą pojawił się na tych terenach szczep Malbec, z którego produkuje się obecnie najpopularniejsze wina z Argentyny. Przez bardzo długi czas argentyński przemysł winiarski pozostawał w stagnacji. Działo się tak, gdyż uprawy lokowane były w zachodniej części kraju, natomiast największe ośrodki miejskie i rynki zbytu powstawały na jego wschodzie. Trudności w transporcie sprawiały, że większa część produkcji była przeznaczana na potrzeby lokalne. Dopiero pojawienie się połączeń kolejowych i napływ europejskich imigrantów sprawiły, że te trudności zostały w końcu pokonane. W XX wieku wino z Argentyny przeżywało wzloty i upadki, mocno uzależnione od sytuacji politycznej panującej w kraju. Dopiero w latach 80-tych i 90-tych, inspirując się przykładem Chile, argentyńscy producenci win skupili się przede wszystkim na eksporcie zagranicznym, zwłaszcza do Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Pozwoliło to na znaczne zwiększenie zysków i rozwój tej gałęzi gospodarki, dzięki czemu dzisiaj wino argentyńskie jest znane i lubiane na całym świecie.
Wino argentyńskie - najpopularniejsze szczepy
Na terenie Argentyny uprawia się bardzo wiele odmian winogron. Obecnie funkcjonuje tam ponad 1500 różnych winiarni. Kraj ten pod względem produkcji wina jest piątym na świecie, a w konsumpcji zajmuje ósme miejsce. Jakiego rodzaju odmiany są tam najbardziej cenione? W dawnych czasach największą popularnością cieszyły się szczepy białe Cereza i czerwone Criolla Chica i Criolla Grande. Obecnie nie dominują one rynku aż tak bardzo, ale wciąż stanowią około 30% całej produkcji wina argentyńskiego. Najpowszechniejszym czerwonym gronem uprawianym obecnie w tym południowoamerykańskim kraju jest Malbec. To właśnie z niego wytwarzane są najpopularniejsze eksportowe wina z Argentyny. Znajdziesz je także w naszym sklepie. Sprowadzamy je z winiarni Bodegas Casarena, której produkty cieszą się ogromnym międzynarodowym uznaniem. Innymi czerwonymi odmianami, z których wytwarzane jest tamtejsze wino, są Bonarda, Syrah i Tempranillo. Szczególnie mocno polecamy także znajdujące się w naszej ofercie wielokrotnie nagradzane przez krytyków wino argentyńskie wyprodukowane ze szczepu Cabernet Sauvignon. Biały szczep, który cieszy się największym uznaniem w Argentynie to Pedro Gimenez, który występuje przede wszystkim w regionach Mendoza i San Juan. Oprócz niego powszechne są także plantacje Torrontes Riojano, Muscat, Torrontes Sanjuanino, Sauvignon Blanc i Chardonnay. Znakomitej jakości argentyńskie trunki wytworzone z tego ostatniego szczepu znajdziesz także w naszym asortymencie. Prawa chroniące wino z Argentyny zakładają, że jeżeli jakakolwiek nazwa szczepu pojawia się na etykiecie butelki, to jej zawartość musi być wyprodukowana w 100% z tego właśnie grona. Z tego powodu zdecydowaną część eksportu stanowią wina jednoodmianowe. Odzwierciedla się to także w naszej ofercie.
Regiony winiarskie w Argentynie
Zdecydowana większość argentyńskiego przemysłu winiarskiego mieści się na zachodzie kraju. Plantacje są zakładane przede wszystkim w okolicach pasma górskiego Andów, gdzie nawadniane są przy pomocy systemu irygacji, który wykorzystuje roztopiony śnieg ze szczytów.
Mendoza
Jest to najstarszy i zarazem największy region winiarski w Argentynie. Wytwarzane na jego obszarze trunki stanowią ponad 60% całej krajowej produkcji. Winiarnie działające w tych okolicach bardzo często wykorzystują górzyste ukształtowanie terenu i są zakładane na dużych wysokościach. Historycznie uprawiano tu przede wszystkim odmiany Cereza i Criolla Grande, ale obecnie robione jest z nich jedynie około 25% regionalnych win. Są one zastosowane cenionym szczepem Malbec, a także Cabernet Sauvignon, Tempranillo i różnymi winogronami pochodzącymi z Włoch. W Lujan de Cuyo, który jest jednym z podregionów w Mendoza, powstała pierwsza regulowana prawnie apelacja wina argentyńskiego.
San Juan i La Rioja
To dwa regiony położone w swoim bliskim sąsiedztwie. San Juan to drugi po Mendoza największy obszar winiarski w całej Argentynie z plantacjami zajmującymi ponad 47 tysięcy hektarów. Klimat panujący w tym regionie jest zdecydowanie cieplejszy i suchszy. Z tego powodu produkuje się tu przede wszystkim dobre wina argentyńskie ze szczepów Syrah i Bonarda. Region ma też bardzo bogate tradycje w wytwarzaniu win typu sherry. La Rioja jest jednym z najstarszych regionów winiarskich w kraju. Pomimo tego, że nie zajmuje on dużej powierzchni, to jest powszechnie znany z jakościowych białych win argentyńskich wyprodukowanych z Moscatel i Torrontes.
Catamarca, Jujuy, Salta i Tucuman
Te północno-zachodnie regiony zawierają parę najwyżej położonych winnic na świecie, których plantacje są rozmieszczone na wysokości większej niż 1500 metrów nad poziomem morza. Wielu z lokalnych producentów twierdzi, że skutkuje to lepszą jakością wina. Warunki pogodowe panujące w tych rejonach są podobne do tych spotykanych w Mendoza, ale unikalny mezoklimat sprawia, że produkowane tu wino argentyńskie z reguły charakteryzuje się większym poziomem kwaskowatości. Do najpopularniejszych odmian winogron uprawianych w tym regionie należą Cabernet Sauvignon i Tannat. Obszar Salta słynie też ze znakomitych trunków produkowanych z Torrontes Riojano. Pomimo tego, że wina argentyńskie z tych obszarów stanowią bardzo małą część krajowej produkcji, to cieszą się bardzo dużą renomą międzynarodową.
Patagonia
W tym południowym regionie panuje zdecydowanie chłodniejszy klimat niż w pozostałych obszarach winiarskich w kraju. Z tego powodu lokalna produkcja opiera się głównie na odmianach winogron przystosowanych do tego typu warunków. Dobre wino argentyńskie z Patagonii produkowane jest przede wszystkim ze szczepów Chardonnay i Pinot Noir. Bardzo duża część musujących win z Argentyny pochodzi właśnie z tego obszaru.