Wino z Chile - od kolonizacji po czasy współczesne
Winogrona przywędrowały do Chile, podobnie jak i do pozostałych krajów Ameryki Południowej, wraz z europejskimi kolonizatorami. Powtarzane do dziś legendy głoszą, że hiszpański konkwistador Francisco de Aguirre (późniejszy gubernator Chile) osobiście zasadził pierwszą sadzonkę. Rozwój wczesnego winiarstwa w Chile można przypisać przede wszystkim jezuickim misjonarzom, którzy hodowali rośliny po to, by móc wytwarzać wino potrzebne im do odprawiania ceremonii religijnych. Pod koniec XVI wieku uprawy odmian Pais, Muscatel, Torontel, Albilho i Mollar stały się już powszechnym widokiem na tych terenach. Czytaj więcej
Wino chilijskie przez długi czas nie było produkowane na szeroką skalę. Hiszpańskie władze kolonialne ograniczały jego wytwarzanie i narzucały lokalnej ludności, by kupowała alkohol pochodzący z Europy. Spowodowało to, że przemysł winiarski w Chile niemal zaniknął i ograniczył się do robienia wina domowego na własny użytek. Sytuacja zmieniła się w XVIII wieku, kiedy słodkie trunki produkowane ze szczepów Pais i Muscatel osiągnęły większą popularność i ugruntowały nieco pozycję win chilijskich. Wciąż jednak mogły szczycić się jedynie krajowym uznaniem, gdyż eksport praktycznie nie istniał. Pomimo tego, że Chile było kolonią hiszpańską, to bardzo duży wpływ na przemysł winiarski tego kraju mieli Francuzi. Mnóstwo francuskich gatunków winogron było chętnie importowanych do Ameryki, między innymi Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec i wiele więcej. Po klęsce urodzaju spowodowanej plagą mszycy filoksery wielu winiarzy z Francji postanowiło wyemigrować do Chile, przyczyniając się tym samym do rozwoju i unowocześnienia tamtejszych metod uprawy winorośli i produkcji wina. Wino z Chile zyskało większą popularność na początku XX wieku. Dzięki powstaniu kolei transandyjskiej możliwe było prowadzenie skutecznego eksportu do Argentyny. Był on na tyle duży, że argentyńscy plantatorzy mocno go bojkotowali i stopowali, obawiając się, że wino chilijskie zdominuje ich krajowy rynek. Fiasko handlu z Argentyną doprowadziło do regresu chilijskiego winiarstwa. Dopiero pod koniec XX wieku wprowadzenie nowoczesnych technik produkcyjnych i dofinansowanie tej gałęzi gospodarki sprawiło, że dobre wino z Chile zyskało w końcu zasłużoną międzynarodową sławę, a jego popularność na rynkach amerykańskich na początku XXI wieku ustępowała tylko trunkom z Francji i Włoch.
Szczepy, z których robione jest dobre wino chilijskie
W Chile produkuje się wino z ponad dwudziestu odmian winogron. Są to głównie gatunki oryginalnie pochodzące z Hiszpanii i Francji. Przez większą część historii lokalnego winiarstwa najpowszechniej uprawianym szczepem był Pais. Dopiero w XXI wieku oddał prowadzenie Cabernet Sauvignon. Chilijskie Cabernet Sauvignon charakteryzuje się wyjątkowym stylem, który odróżnia je od europejskich produktów. Wyprodukowane z niego wina posiadają unikalne smaki mięty, czarnych porzeczek, oliwek i dymu. Inne czerwone wina chilijskie produkowane są z Merlot, Carmanere, Zinfandel, Petite Sirah, Cabernet Franc, Pinot Noir, Syrah, Snagiovese, Barbera, Malbec i Carignan. Jeżeli chcesz zapoznać się ze smakami z tego regionu świata, to w naszej ofercie znajdziesz znakomite wieloodmianowe wina z Chile. Sprzedajemy między innymi produkty renomowanej winiarni Donoso. Do najpopularniejszych białych odmian uprawianych w Chile należą Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sauvignon Vert, Semillon, Riesling, Viognier, Torontel, Pedro Ximenez, Geurztraminer i Muscat.
Prawo regulujące winiarstwo w Chile
Zagadnienia prawne związane z produkcją wina chilijskiego bazują na systemie apelacji ze Stanów Zjednoczonych. Na jego podstawie opracowano podział na regiony winiarskie i uregulowano zasady dotyczące informacji znajdujących się na etykietach butelek. Chilijskie prawodawstwo nie przewiduje bardzo rygorystycznych ograniczeń co do stosowania różnych gatunków winogron i nie wymaga uprawiania ich w tradycyjny sposób. Jeżeli dany alkohol przeznaczony jest na lokalny rynek i posiada na etykiecie wyszczególniony szczep, musi być zrobiony przynajmniej w 75% z tej konkretnej odmiany. Jeżeli jest to wino chilijskie ze wzmiankowanym rocznikiem, to przynajmniej 75% wchodzących w skład winogron musi być zebrane w wymienionym na etykiecie roku. W przypadku wina eksportowego wymogi są nieco bardziej restrykcyjne i idą w górę do poziomu 85%. Dobre wino chilijskie przeznaczone na eksport musi spełniać także wymogi dotyczące zawartości alkoholu. Białe musi mieć przynajmniej 12%, a czerwone 11,5%, by być dopuszczone do obrotu. Wino z Chile, które posiada oznaczenie regionalne, musi być też zrobione w 85% z winogron tradycyjnie uprawianych na danym obszarze. Istnieją także dodatkowe oznaczenia dotyczące kwestii związanych ze starzeniem wina. Trunki oznaczone jako “especial” leżakują dwa, “reserva” cztery, a “gran vino” minimum sześć lat.
Regiony winiarskie w Chile
Winogrona przeznaczone do produkcji wina chilijskiego uprawia się w pięciu regionach w kraju. Są to:
Atacama
W tym obszarze produkuje się przede wszystkim tak zwane Pisco, czyli brandy destylowane z soku winogronowego. Oprócz tego w regionie funkcjonuje wiele winiarni wytwarzających lokalne wina stołowe przeznaczone przede wszystkim na krajowy rynek.
Coquimbo
Ten region dzieli się na trzy mniejsze obszary. W Elqui panuje suchy, nieco pustynny klimat z małą ilością opadów, który daje doskonałe rezultaty w uprawie szczepu Syrah. Podregion Limari słynie przede wszystkim z produkcji dobrych win chilijskich z Sauvignon i Chardonnay, a także w mniejszym stopniu z Syrah i Pinot Noir. W dolinie Choapa nie produkuje się wiele wina, ale lokalne warunki sprzyjają uprawie Syrah i Cabernet Sauvignon.
Aconcagua
Ten region zawiera dwa mniejsze obszary słynące z uprawy winogron. Pierwszy z nich to dolina Aconcagua znana ze swoich czerwonych win, które regularnie zdobywają międzynarodowe nagrody. Drugi to dolina Casablanca gdzie produkuje się dobre wino chilijskie ze szczepów Sauvignon Blanc, Chardonnay i Pinot Noir.
Valle Central
Jest to najbardziej znany chilijski region winiarski, który odpowiada za większość krajowej produkcji wina. Uprawia się tu bardzo wiele gatunków winogron. Jednym z najbardziej znanych obszarów w Valle Central jest dolina Maule znana z produkcji mocnych win na bazie Cabernet Sauvignon i Carmenere. Znajdziesz je także w naszej ofercie, więc jeżeli masz ochotę na dobre wino chilijskie, nie czekaj i zapoznaj się z naszym asortymentem.
Chile Południowe
Podobnie jak w przypadku regionu Atacama, ten obszar słynie przede wszystkim z masowo produkowanych win stołowych przeznaczonych na lokalny rynek. Zazwyczaj są one wytwarzane ze szczepu Pais.