Jakie wybrać wino do pizzy?

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Różnorodność jej odmian i smaków sprawia, że czasem trudno jest dobrać odpowiednie wino, które należycie podkreśli jej walory i uprzyjemni cały posiłek. Warto wiedzieć, jakie wino do pizzy z jakimi dodatkami pasuje najlepiej – białe czy czerwone, o jakim charakterze i jakich cechach – by móc cieszyć się największą przyjemnością płynącą z jedzenia.

Jakie wino do pizzy wybrać?

Wybór wina do pizzy zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj ciasta, dobór składników i sosów, a także od indywidualnych preferencji smakowych. Najczęściej serwowane pizze mają intensywny smak, wobec czego dobrze pasują do nich wina wyraziste, a jednocześnie lekkie. Wino do pizzy nie może jej przyćmiewać, ale też samo nie powinno dać się zdominować.

Dobierając wino pasujące do pizzy, najlepiej celować w opcje półwytrawne oraz w pełni wytrawne. Pasują do niemal każdego dodatku, a przy tym wspomagają pracę układu pokarmowego i ułatwiają trawienie tłustych, ciężkich posiłków. Słodkie i półsłodkie wina, choć bardzo smaczne, najczęściej nie będą dobrze harmonizować z tym daniem. Ich zagorzali miłośnicy mogą jednak próbować łączyć je z pizzami, na których położono ananas, brzoskwinię lub gruszkę. Takie połączenia mają szansę okazać się udane.

Jakie wino do pizzy – białe czy czerwone?

Decyzja między winem białym a czerwonym zależy od rodzaju pizzy. Do dań z dodatkiem różnego rodzaju mięs doskonałe będzie wino czerwone wytrawne o mocnej strukturze i wyrazistej głębi. Dobrze komponuje się z szynkami i kiełbasami, podkreślając ich smak. Jeżeli zawiera owocowe aromaty, stworzy z nimi przyjemny kontrast. Warto pamiętać, że wina taniczne, zawierające większe stężenia alkoholu będą potęgować odczuwalną pikantność potrawy.

Z kolei białe wytrawne wino do pizzy będzie idealne w zestawieniu z kurczakiem, owocami morza, różnymi gatunkami serów, a także najprostszą margheritą. Lekkie złociste trunki to dobre wybory również przy pizzach wegetariańskich i wegańskich. Świetnie komponują się z warzywami oraz świeżymi ziołami.

Dobrze jest pamiętać, że przy rozważaniach, jakie wino do pizzy – białe czy czerwone trunki nie stanowią jedynych dostępnych opcji. Delikatne różowe wino także zasługuje na uwagę. Dobrze pasuje do owoców morza i serów. Jest lekkie, orzeźwiające i delikatnie kwaskowe, dzięki czemu ożywia i dopełnia całość.

Jakie szczepy tworzą dobre wino do pizzy?

Wybierając wino do pizzy, warto wziąć pod uwagę naturę poszczególnych szczepów i charakterystyczne dla nich cechy. Lekko kwaśne, miękkie, posiadające wyraźne nuty owoców tropikalnych i cytrusowych Chardonnay oraz Sauvignon Blanc świetnie zgrają się z margheritą i innymi pizzami bez dodatku mięsa. Z cięższymi, bogatszymi rodzajami dobrze będą współgrać Grüner Veltliner i Schioppettino, a więc szczepy o przyjemnie ziołowych aromatach z wyjątkowymi pieprznymi nutami w finiszu.

Do różnego rodzaju serów warto wybrać cytrusowo-kwiatowy złocisty Riesling o delikatnej mineralności lub czerwony Merlot, w którego bukiecie główną rolę grają słodko-cierpkie owoce jagodowe i wiśnie. Z kolei miłośnicy ostrości i mocnych wrażeń z pewnością docenią rubinowy Cabernet Sauvignon, który intensywnością bez trudu dorówna pepperoni i pikantnym papryczkom.

Białe wino do pizzy – z jakimi dodatkami się sprawdzi?

Mozzarella, feta, camembert, sery kozie, rukola, słodka papryka, cukinia, drób, szpinak, świeża bazylia i kolendra – każde z nich stanowi fenomenalne towarzystwo dla jasnych win. Ich smaki wzajemnie się uzupełniają, oferując jeszcze lepsze doznania. Białe wino do pizzy nadaje jej złożonego aromatu, a jednocześnie jest lekkie i orzeźwiające. Po schłodzeniu staje się przyjemnie rześkie, dzięki czemu doskonale sprawdza się latem, gdy panują wysokie temperatury.

Nie należy zapominać, że białe wina pięknie współgrają z owocami morza i rybami. Krewetki, małże i ośmiorniczki bardzo dobrze smakują popijane spokojnymi, delikatnymi alkoholami, ale pasują do nich także bąbelki. Owoce morza powszechnie uznaje się za afrodyzjaki, dlatego tak często wybierane są podczas randek. Musujące wino jest doskonałą oprawą dla takiego romantycznego spotkania. Wspaniale sprawdza się także podczas celebracji ważnych chwil.

Czemu warto sięgnąć po wytrawne wino do pizzy?

Decyzja w kwestii tego, po jakie wino do pizzy się sięgnie, zależy w dużej mierze od osobistych preferencji i rodzaju dodatków. Jednak najbezpieczniejszym i najkorzystniejszym wyborem jest białe lub czerwone wytrawne wino. Trunki o niskiej zawartości cukru zapewniają doskonały balans smakowy i oczyszczają podniebienie, pozostawiając w ustach miłe uczucie świeżości.

Wytrawne wina znane są także z pobudzania apetytu i stymulowania procesów trawiennych. Dzięki temu pomagają uniknąć uczucia ciężkości nawet po obfitym posiłku. Dobre wino do pizzy poprawia smakowitość jedzenia, ale też wprowadza towarzystwo w dobry nastrój. Swobodna, radosna atmosfera jest pożądaną częścią każdego spotkania w gronie rodziny lub znajomych.