Wino austriackie - znakomity alkohol z bogatą historią
Chociaż nie dla wszystkich wydaje się to oczywiste, to tereny dzisiejszej Austrii są miejscem, w którym od bardzo dawna rozwijały się tradycje winiarskie. Znaleziono tam między innymi karafki pochodzące z V wieku przed naszą erą, które zawierały w sobie ślady wina produkowanego przez Celtów. Jak w przypadku wielu innych europejskich krain, tak i w Austrii uprawy winogron rozwinęły się znacznie za sprawą działań Cesarstwa Rzymskiego. Później, gdy tereny te stały się domeną franków pod przywództwem Karola Wielkiego, zaczęto używać tam nowocześniejszych pras, które przyczyniły się jeszcze mocniej do spopularyzowania wina w Austrii. Czytaj więcej
Pierwsze znane z nazwy winnice austriackie takie jak Kremser Sandgrube czy Steiner Pfaffenberg działały już w XIII wieku. Prawdziwy rozkwit winiarstwa w tym kraju przypada jednak na XVIIII wiek, kiedy cesarzowa Maria Teresa wydała szereg dekretów zachęcających rolników do produkcji wina. Pod koniec XIX wieku podobnie, jak i w całej Europie, wino z Austrii stało się ofiarą inwazji mszyc z gatunku filoksera. Większość lokalnych winnic została niemal całkowicie zniszczona, a odbudowanie produkcji zajęło dziesiątki lat. Ostatecznie osiągnięto w tych działaniach nie lada sukces, bo już po I Wojnie Światowej Austria była trzecim co do wielkości wytwórcą wina na świecie. Obecnie wiele innych państw wyprzedziło ten kraj pod względem ilości produkowanego alkoholu, jednakże dobre wino austriackie wciąż pozostaje bardzo dobrą propozycją dla smakoszy tego rodzaju trunków.
Z jakich gron robione jest wino z Austrii?
Produkcja winiarska tego kraju koncentruje się przede wszystkim na winach wytrawnych. Do najpopularniejszych gron używanych w tym celu należy między innymi biały szczep Grüner Veltliner. Zrobione z niego alkohole znajdziesz bez większych problemów w naszej ofercie, sprzedajemy między innymi butelki z winnic Weingut Müller i Weingut Josef Fritz. Z kolei gatunki Welschriesling i Müller-Thurgau wykorzystuje się do tego, by produkować młode wino austriackie. Ten pierwszy znany jest także ze swojej szlachetnej pleśni, która wykorzystywana jest w recepturach win deserowych. Kolejnymi bardzo popularnymi w Austrii odmianami są Zierfandler i Rotgipfler, które często są też ze sobą mieszane. Jeżeli chodzi o czerwone odmiany, to niemal połowę całej krajowej produkcji stanowią szczepy Zwiegelt i Blauburger. Jeżeli chciałbyś spróbować któregoś z nich, to w naszej ofercie znajdziesz między innymi znakomite czerwone wino austriackie Zweigelt Classic od winnicy Vereinte Winzer. Kolejnymi dobrze znanymi w regionie gronami są Blaufränkisch i Blauer Portugieser. Są one popularne również na Węgrzech. Z tego drugiego powstaje przede wszystkim młode wino austriackie o mocno owocowych aromatach. Natomiast jeżeli jeszcze nie miałeś styczności z trunkami wyprodukowanymi z Blaufränkisch, to koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą. Sprzedajemy między innymi Vereinte Winzer Blaufränkisch Classic, które jest bardzo przyjemnym winem z niskiej półki cenowej. Mówiąc o austraickich winach, nie można nie wspomnieć o słodkich winach Tschida, pochodzących od jednego z najbardziej uznanych winiarzy na świecie – Hansa Tschida. Wina te co roku są nagradzane na arenie międzynarodowej i doceniane przez smakoszy z całego świata. Powstają w regionie Burgenland w winnicy Hansa oraz Lisy Tschida.
Jak poznać dobre wino austriackie?
Obecnie na terenie Austrii występuje parę rodzajów kwalifikacji, ale dobre wina austriackie najczęściej oznaczone są jako DAC (Districtus Austriae Controllatus). To system wzorowany na francuskim AOC i włoskim DOCG. Certyfikaty DAC wydawane są na podstawie decyzji regionalnych komitetów winiarskich. By jakiekolwiek wino austriackie mogło otrzymać klasyfikacje DAC, musi być wyprodukowane przynajmniej w 85% z winogron występujących tradycyjnie w danym okręgu winiarskim. Wytwarzająca je winnica musi także spełniać rygorystyczne warunki dotyczące maksymalnych plonów uzyskanych z hektara czy konkretnego poziomu alkoholu. Obecnie tylko dziesięć regionów austriackich może wydawać DAC. Są to Weinviertel, Mittelburgenland, Traisental, Kremstal, Kamptal, Leithaberg, Eisenberg, Neusiedlersee, Wiener Gemischter i Schillcherland. W naszym sklepie znajdziesz dobre wino austriackie z najpopularniejszych regionów winiarskich tego kraju. Gorąco zachęcamy do zapoznania się z pełnym dostępnym asortymentem. Stale dodajemy do niego nowe pozycje, więc polecamy śledzić naszą stronę na bieżąco. Dzięki temu na pewno nie przegapisz okazji na posmakowanie nowych jakościowych win z Austrii.
Regionalne wino z Austrii
Większa część produkcji wina austriackiego skupia się we wschodniej części tego kraju. Całość podzielona jest na cztery główne regiony winiarskie, które zawierają w sobie kolejne, jeszcze mniejsze okręgi.
Dolna Austria
Jest to największy ze wszystkich winiarskich regionów Austrii. Posiada dość zróżnicowany klimat. Dzieli się na osiem dystryktów, w których hoduje się wiele odmian białych winogron. Do najpopularniejszych należą Grüner Veltliner, a także Riesling. W regionie często produkuje się także młode wino austriackie. W Dolnej Austrii znajduje się także dystrykt Wachau, który stosuje odmienną od reszty kraju klasyfikacje win. Tamtejsze trunki dzieli się przez wzgląd na poziom zawartego w nich alkoholu. Najlżejsze, posiadające maksimum 11,5% to tak zwane Steinfeder. Średnia półka między 11,5 a 12,5% to Federspiel, a najmocniejsze wina austriackie z tego regionu, które przekraczają poziom 12,5% noszą nazwę Smaragd. Pozostałe dystrykty winiarskie Dolnej Austrii to Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Weinviertel, Carnuntum i Thermenregion.
Burgenland
W tym regionie panuje zdecydowanie bardziej ciepły, kontynentalny klimat. Ten drugi co do wielkości obszar winiarski w Austrii jest szczególnie znany przez wzgląd na swoje czerwone wina uzyskiwane z Blaufränkisch i Blauer Zwiegelt. Produkuje się tu także dużo gatunków słodkich trunków. Region Burgenland dzieli się na cztery podregiony, którymi są Neusiedlersee, Leithaberg, Eisenberg i Mittelburgenland. Ten ostatni obszar wyróżniony był jako pierwszy w kraju przyznaniem własnego DAC.
Styria
Najbardziej wysunięty na zachód i jeden z najmniejszych regionów winiarskich Austrii. Produkuje się tu bardzo wiele rodzajów win. Do najpopularniejszych szczepów wina uprawianych na tym obszarze należą Traminer, Weissburgunder, Chardonnay, Sauvignon Blanc i Blauer Wildbacher. Styria dzieli się na mniejsze dystrykty takie jak Südoststeiermark, Südsteiermark i Weststeiermark.
Wiedeń
Wiedeń mieści się na terenie Dolnej Austrii, ale w kwestiach winiarstwa jego okręg jest traktowany jako osobny region. Dobre wino austriackie z tego obszaru wytwarza się przede wszystkim ze szczepu Gemischter Satz. W dalszej kolejności można skosztować stąd też win zrobionych z Chardonnay, Riesling czy Weissburgunder.