Wino do krewetek – jakie wybrać?
Wino jest częstym partnerem posiłków – zarówno jako ich część, jak i towarzyszący napój. Jednak, aby stanowiło możliwie najlepsze dopełnienie, musi być odpowiednio dobrane. W innym wypadku może okazać się zbyt przytłaczające i w niepożądany sposób zdominować całość. W przypadku dań z krewetkami właściwy wybór wina jest szczególnie ważny, z uwagi na ich niezwykle subtelny smak. Trunek musi być równie delikatny – jedynie wtedy będzie dobrze harmonizował z ich łagodnością. Jakie wino do krewetek będzie najlepsze? Podpowiadamy!
Jakie wino pasuje do krewetek – wytrawne czy słodkie?
Owoce morza i wino stanowią kultowe już połączenie, kojarzące się z luksusem i elegancją. Tworzą bardzo proste, a jednocześnie efektowne zestawienie. Dobór konkretnego trunku zależy między innymi od planowanego sposobu jego podania. Wino może towarzyszyć krewetkom na dwa sposoby – jako jeden z elementów dania bądź do popijania w trakcie spożywania posiłku.
Za najlepsze wino do krewetek uznaje się opcje wytrawne lub półwytrawne. Cechują się delikatnością i jednoczesną kwasowością, które nie zaburzają harmonii smaków, oferowanej przez danie. Jeżeli chodzi o barwę, zazwyczaj nie zaleca się wina czerwonego, ponieważ może okazać się zbyt ciężkie. Najczęściej polecane jest różowe bądź białe wino do krewetek, choć jest to tylko wskazówka i niekiedy warto otworzyć się na eksperymenty.
Wybierając wino, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na charakter dania. W niektórych przypadkach słodkie wino do krewetek sprawdzi się doskonale. Skorupiaki przyrządzane na ostro, z pikantnymi papryczkami czy sosami, świetnie smakują połączone z delikatną słodyczą, która zrównoważy ich ostrość. W takich sytuacjach warto zwrócić szczególną uwagę na szczepy winne takie jak Riesling czy Pinot Grigio.
Planując połączenie wina z krewetkami, warto pamiętać o jednej z najważniejszych zasad – do tworzenia dań oraz do ich popijania używamy zawsze tego samego trunku. Zmieszanie różnych alkoholi nie jest dobrym pomysłem i może negatywnie wpłynąć na wrażenia smakowe płynące z dania.
Jakie wino do krewetek z makaronem i innych dań?
Podobnie jak we wspomnianym wyżej przypadku i tutaj wiele zależy od charakteru potrawy. Krewetki w sosie pomidorowym to jedna z niewielu okazji, przy których doskonale zagra z nimi wytrawne wino czerwone. Warte uwagi w takiej sytuacji jest np. głębokie, owocowe, włoskie Sangiovese. Natomiast przy sosach jasnych, kremowych zdecydowanie lepiej kierować się w stronę win białych.
A jakie wino do krewetek z makaronem i czosnkiem? W takim przypadku fenomenalnie sprawdzą się wina orzeźwiające, cytrusowe, o nieco wyrazistszym aromacie. Przykładem mogą być słynne Sauvignon Blanc, francuskie Chablis czy też portugalskie Vinho Verde. W każdym przypadku trunek nada daniu świeżości i unikatowej nuty. Doskonale też zagra z przyprawami i świeżymi ziołami.
Doskonałą opcją jest także białe wino do krewetek z grilla. Rześki charakter alkoholu dobrze podkreśli delikatny smak szaszłyków lub sałatek z podpieczonymi na ruszcie krewetkami. Wraz z odrobiną soku z cytryny, pomidorkami cherry, rukolą oraz kiełbaską chorizo stworzą zaskakujące, ale wybitnie smaczne danie. Wina ze szczepów Riesling bądź Chardonnay będą stanowić świetny, łagodny dressing lub aromatyczny składnik marynaty.
Jakie wino do popijania przy krewetkach?
Trudno wskazać jedno konkretne wino, które będzie idealnie grało z każdym daniem, w którym główną rolę odgrywają krewetki. Dobór konkretnego trunku zależy od sposobu podania tych delikatnych skorupiaków. Jeżeli więc zastanawiamy się, jakie wino pasuje do krewetek, w pierwszej kolejności musimy przeanalizować całą kompozycję potrawy.
Najprostszym sposobem podania krewetek jest ich przesmażenie bądź ugotowanie w towarzystwie soku z cytryny, soli i pieprzu. Do takiego połączenia najbardziej pasują łagodne alkohole o bardzo subtelnym aromacie. Idealnym napojem do popijania w takim przypadku jest wino ze szczepów Albarino lub Vinho Verde. Równie dobrze sprawdzi się francuski szczep Pinot Grigio. Do przygotowanych w ten sposób krewetek będą także pasowały młode wina różowe.
A jakie wino do krewetek w sałatkach najlepiej wybrać? Jeżeli towarzyszy im intensywny sos, alkohol powinien być równie wyrazisty. Nie może jednak być zbyt ciężki, by nie przytłoczyć całości. Sprawdzonymi propozycjami są szczepy Riesling oraz Sauvignon Blanc, a także wspomniane już wcześniej Albarino. Riesling i Chardonnay idealnie uzupełnią również wyraziste i intensywne w smaku indyjskie curry.